Pikantní květáková polévka s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní květáková polévka s jablky
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30386 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Pikantní květáková polévka s jablky | |
2 ks | Cibule |
2 ks | Jablka |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
600 g | Květák |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
6 ks | Ředkvička |
5 polévková lžíce | Smetana zakysaná 15% |
4 polévková lžíce | Šťáva jablečná 100% |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 71g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 41g |
Vitamín A | 454,5mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 177,7mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Cibule, Jablka, Kopr čerstvý, Květák, Pepř bílý, Ředkvička, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Smetana zakysaná 15%, Šťáva jablečná 100% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pikantní květáková polévka s jablky postup přípravy receptu:
1 | Omytý květák rozdělíme na růžičky. Omytá sladkokyselá jablka oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na kostičky. Červenou ředkvičku omyjeme a nastrouháme. Omytý kopr drobně pokrájíme. |
2 | Cibule očistíme tak, aby zůstala čistá slupka, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. |
3 | V hrnci cibule opečeme dozlatova nasucho rozkrojenou stranou a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Přidáme jablka, květák a když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme 6 minut. Pak cibuli vyjmeme. |
4 | Dochutíme 4 lžícemi jablečné šťávy, solí, pepřem a pomalu přimícháme 5 lžic rozšlehané zakysané smetany a kopr. |
5 | Do každé porce položíme 1 lžíci nastrouhaných ředkviček a podáváme. Zeleninový bujon [30258]: |
6 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
7 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
8 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
9 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
10 | Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
11 | Případně dochutíme solí a pepřem. |