Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30462 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Zeleninový bujon [30258] | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
250 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
200 g | Tuřín |
0,5 l | Víno růžové |
1 l | Voda pitná |
Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou | |
600 g | Brokolice |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
150 g | Dýně |
2 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
2 polévková lžíce | Kapary sterilované |
1 polévková lžíce | Kurkuma |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 39g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 231,7mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Tuřín, Voda pitná, Cukr krupice, Dýně, Kapary sterilované, Kurkuma, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská, Víno růžové, Brokolice, Hořčice Dijonská, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou postup přípravy receptu:
1 | Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytý a očištěný pórek pokrájíme na kolečka a nakládané kapary scedíme a necháme odkapat. |
2 | Oloupanou žlutou dýni pokrájíme na malé kostičky. |
3 | V hrnci si na rozehřátém másle podusíme dýni s pórkem. Dusíme přibližně 4-5 minut, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme brokolici, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce kapary, 4 lžíce cukru a podle chuti sůl a pepř. |
4 | Vaříme 5 minut, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme. |
5 | Zeleninový bujon [30258]: |
6 | Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. |
7 | V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. |
8 | Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, |
9 | svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. |
10 | Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. |
11 | Případně dochutíme solí a pepřem. |