Vánoční krémová polévka z brokolice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční krémová polévka z brokolice
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 30504 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
450 g | Brokolice |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
2 špetka | Muškátový květ |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Vývar slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 39,6mg |
Draslík | 320,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 83,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Muškátový květ, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vánoční krémová polévka z brokolice postup přípravy receptu:
1 | Brokolici rozebereme na růžičky, košťál a silnější stonky oloupeme, cibuli jemně nakrájíme, petrželovou nať drobně nasekáme. |
2 | Do vroucí osolené vody vložíme brokolici i s košťálem a stonky a vaříme. Měkké růžičky vyjmeme, košťál a stonky dovaříme. |
3 | V mezičase v silnostěnném hrnci na másle zpěníme cibuli, přisypeme mouku, usmažíme světlou jíšku. Tu rozředíme vývarem, alespoň dvacet minut provaříme, poté přidáme uvařený košťál a stonky brokolice, dobře umixujeme. Na závěr vmícháme smetanu, do hotové polévky vložíme růžičky brokolice a necháme je prohřát. Před podáváním polévku osolíme a ochutíme muškátovým květem. Na talířích zdobíme posekanou petrželovou natí. |
Poznámka
Jako přílohu volíme krutony z bílého pečiva.