Houbová polévka s kari kořením - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka s kari kořením
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30599 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 kávová lžička | Česnek sušený |
5 ks | Cibule lahůdková |
1,5 kávová lžička | Kari koření |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
3 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
100 g | Rýže dlouhozrnná |
1,5 kávová lžička | Sůl mořská |
75 g | Ucho Jidášovo |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 463g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 150,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek sušený, Kari koření, Řeřicha, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Kmín mletý, Máslo bylinkové, Pepř černý mletý, Rýže dlouhozrnná, Sůl mořská, Ucho Jidášovo, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Houbová polévka s kari kořením postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby - Jidášovo ucho - opláchneme a namočíme ve 2 dl houbového bujonu. Po 10 minutách houby scedíme. |
2 | Očistíme a omyjeme lahůdkovou cibuli, česnek a zeleninu pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném bylinkovém másle zeleninu podusíme, okořeníme ji kari kořením, mletým kmínem, černým pepřem, přilijeme 1 litr houbového bujonu a přivedeme k varu. |
3 | Vložíme houby, (dáváme pozor, aby se nám rýže nerozvařila). Polévku osolíme a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut. |
4 | Každou porci polévky posypeme omytými lístky řeřichy. |
5 | Bujon z hub [30579]: |
6 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
7 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
8 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
9 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
10 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
11 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |