Čínská houbová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čínská houbová polévka
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30604 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
40 g | Houby černé |
35 g | Houby Shitake sušené |
100 g | Nudle Mie |
2 polévková lžíce | Olej arašídový (podzemnicový) |
4 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
0,5 polévková lžíce | Pasta Sambal Oelek |
100 g | Pórek |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
100 g | Sójové výhonky |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 482g |
Vitamín A | 169,6mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 151,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Houby Shitake sušené, Olej arašídový (podzemnicový), Řeřicha, Sójové výhonky, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby černé, Nudle Mie, Omáčka sojová světlá, Pasta Sambal Oelek, Pórek, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Čínská houbová polévka postup přípravy receptu:
1 | Sušené čínské houby Shiitake a černé houby opláchneme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat. Sójové klíčky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou. |
2 | Očištěný a omytý pórek pokrájíme na kolečka. |
3 | V hrnci rozehřejeme arašídový olej a pórek s houbami podusíme (přibližně 5 -7 minut). Přimícháme 4 lžíce sójové omáčky a 1/2 lžíce omáčky Sambal Oelek. |
4 | Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, vložíme nudle Mie a pomalu vaříme asi 4 minuty. |
5 | Polévku podáváme posypanou omytými lístky řeřichy. |
6 | Bujon z hub [30579]: |
7 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
8 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
9 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
10 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
11 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
12 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |