Holubí bujon s mangovým chutney - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holubí bujon s mangovým chutney
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30662 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
4 polévková lžíce | Chutney mangové |
1 kávová lžička | Kari koření |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Bujon z holoubat [30620] | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule červená |
1 kg | Holub |
3 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Holubí bujon s mangovým chutney | |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 240,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kari koření, Pažitka, Sůl, Celer bulvový, Holub, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno bílé, Voda pitná, Šalotka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chutney mangové, Celer - nať, Cibule červená, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Sůl mořská, Máslo bylinkové, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Holubí bujon s mangovým chutney postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hrnci na bylinkovém másle cibuli s černým pepřem krátce restujeme, ještě přimícháme 1 lžičku kari koření, přilijeme 1 l holubího bujonu, který přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme. Po 5 minutách přimícháme 4 lžíce mangového chutney a vaříme ještě 4-6 minut. |
2 | Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou, dochutíme solí a podáváme. |
3 | Bujon z holoubat [30620]: |
4 | Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. |
5 | V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. |
6 | Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. |
7 | Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. |
8 | Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. |
9 | Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. |