Polévka z chřestu s potočnicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z chřestu s potočnicí
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 30738 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
500 g | Chřest bílý |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Potočnice |
125 g | Smetana zakysaná 15% |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,1 l | Víno bílé |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 104,8mg |
Draslík | 284,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 396,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cukr krupice, Muškátový oříšek, Potočnice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z chřestu s potočnicí postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, oloupeme, odstraníme dřevnaté části a hlavičky odřízneme. Nakrájíme na malé kousky. Vodu ochutíme solí a cukrem a přivedeme k varu. Špičky chřestu v ní pod pokličkou povaříme cca 4 min. Poté vyjmeme a zbylé kousky vaříme doměkka cca 12 min. Rozmixujeme a propasírujeme. |
2 | Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm mouku. Postupně vmícháme mléko, víno a chřestové pyré. Polévku necháme vařit na mírném ohni cca 8-10 min. |
3 | Potočnici omyjeme a na jemno nasekáme. Žloutek řozšleháme se smetanou a přimícháme do polévky. Již nevaříme. Ochutíme citronovou šťávou, muškátem, solí a pepřem. |
4 | Nakonec přidáme chřestové špičky, prohřejeme, rozdělíme do misek, dozdobíme potočnicí a podáváme. |