Pikantní hráškový bujon s chilli - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní hráškový bujon s chilli
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 30765 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Feferony |
200 g | Hrášek mražený |
1 kávová lžička | Kmín římský |
0,5 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Sherry brandy |
Bujon z holoubat [30620] | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Cibule červená |
1 kg | Holub |
3 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sůl mořská |
0,5 l | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 240,5mg |
Draslík | 878,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Feferony, Kmín římský, Koriandr čerstvý, Muškátový oříšek, Celer bulvový, Holub, Pepř černý celý, Petržel kořen, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrášek mražený, Olej olivový, Sherry brandy, Celer - nať, Cibule červená, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pikantní hráškový bujon s chilli postup přípravy receptu:
1 | Mražený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme ho odkapat. Z omytého koriandru otrháme lístky a odložíme je na ozdobení polévky. Malou chilli papričku a malou zelenou feferonku omyjeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Chilli papričku posekáme nadrobno, feferonku nakrájíme na proužky. |
2 | V hrnci si na rozpáleném oleji podusíme hrášek, přimícháme chilli papričku, kmín, špetku muškátového oříšku, promícháme a zalijeme |
3 | 1 litrem holubího bujonu. Vaříme pomalu přibližně 7 minut. |
4 | Přimícháme 2 lžíce Sherry brandy a pokrájenou feferonku. |
5 | Každou porci ozdobíme omytými lístky koriandru a podáváme. |
6 | Bujon z holoubat [30620]: |
7 | Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky. |
8 | V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme. |
9 | Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce. |
10 | Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával. |
11 | Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem. |
12 | Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek. |