Francouzská bouillabaisse - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzská bouillabaisse
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 30834 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 ks | Fenykl čerstvý |
1 kávová lžička | Fenyklová semínka |
800 g | Filé rybí |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
1 ks | Pomeranče |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
2 ks | Rajčata |
2 špetka | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 925,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Fenykl čerstvý, Pomeranče, Rajčata, Sůl, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé rybí, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Fenyklová semínka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Francouzská bouillabaisse postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli rozčtvrtíme a pokrájíme na tenké proužky. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Petrželku opláchneme, osušíme a lístky také nasekáme. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Fenykl očistíme a pokrájíme na nudličky. Pomeranč omyjeme a z půlky odkrojíme tenkou vrstvu kůry. |
2 | Ve velkém hrnci rozpálíme olej a krátce na něm osmahneme fenyklová semínka, polovinu petrželky, česnek a cibuli. Vmícháme fenykl, pomerančovou kůru, rajčata a zalijeme polovinou rybího vývaru. Zakryjeme a vaříme na mírném ohni cca 15 min. |
3 | Zbylý vývar zahřejeme, šafrán rozemneme mezi prsty a přidáme do vývaru. Společně s citronovou šťávou vmícháme do hrnce, osolíme, opepříme a dochutíme rajčatovým protlakem. |
4 | Rybu mírně osolíme, opepříme a vložíme do polévky. Vše dusíme dalších cca 8 min. Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme zbytkem petrželky a podáváme. |
Poznámka
jako přílohou můžeme použít opečenou bagetu