Zeleninová krémová polévka se špaldou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová krémová polévka se špaldou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31039 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
200 g | Brokolice |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
50 g | Pšenice Špalda |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 212,6mg |
Draslík | 977,9mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 116,7mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Pšenice Špalda, Smetana 33% (šlehačka), Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová krémová polévka se špaldou postup přípravy receptu:
1 | Zelenou špaldu (špaldová pšenice) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme ji okapat. Pak na den namočíme do čisté vody. Druhý den ji uvaříme ve 2-3 dl bujonu z kořenové zeleniny. Vaříme ji přibližně 40 minut při mírné teplotě. |
2 | Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přidáme do něj uvařenou špaldu, růžičky brokolice a vaříme přibližně 5 minut. |
4 | Do misky si dáme 2 žloutky, vyšleháme je se solí a smetanou a opatrně směs vlijeme za stálého míchání do polévky. Dochutíme solí, pepřem a 1 špetkou muškátového oříšku. Každou porci posypeme pažitkou a podáváme. |
5 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
7 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
8 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
9 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
10 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |