Houbový bujon se žampiony a rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbový bujon se žampiony a rajčaty
Houbový bujon se žampiony a rajčaty
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 31104 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
100 g | Celer řapíkatý |
1 kávová lžička | Česnek sušený |
2 polévková lžíce | Olej česnekový |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
300 g | Žampiony čerstvé |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
37,5 g | Celer bulvový |
0,3 polévková lžíce | Celer - nať |
0,5 ks | Česnek |
0,5 ks | Cibule |
37,5 g | Houby sušené |
0,8 ks | Jalovec |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Mrkev kořen |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
25 g | Petržel kořen |
0,3 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,3 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
0,4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 3,0mg |
Draslík | 728,8mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 42,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek sušený, Rajčata, Žampiony čerstvé, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel kudrnka, Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej česnekový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Houbový bujon se žampiony a rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Očistíme řapíkatý celer. Žampiony pokrájíme na plátky, celer na malé kousky. Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. |
2 | V hrnci rozpálíme olej, přimícháme sušený česnek, který krátce orestujeme, přidáme žampiony, zeleninu, promícháme a dusíme 3-5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí a pálivou paprikou. Zmírníme teplotu a vaříme přibližně 6 minut. |
3 | Před dovařením přimícháme pokrájené bylinky a podáváme. |
4 | Bujon z hub [30579]: |
5 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
6 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
7 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
8 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
9 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
10 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |