Polévka z mušlí v bílém víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z mušlí v bílém víně
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31197 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
3 stroužek | Česnek |
4 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
60 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
2 kg | Mušle slávky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
3,5 dl | Víno bílé |
1,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 160,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 801,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 50,1mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Citronová šťáva, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z mušlí v bílém víně postup přípravy receptu:
1 | Vydrhneme mušle pod studenou vodou. Ty, které se neuzavřou při poklepu, bez váhání vyhodíme. |
2 | Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a smažíme, dokud nezměknou. Přidáme víno, citronovou šťávu, vodu, sůl, pepř a bouquet garni. Uvedeme do varu, pod pokličkou necháme 5 minut podusit. |
3 | Přidáme do pánve mušle, pod pokličkou dusíme dalších 5 minut. Občas pánví zatřeseme. Odstraníme všechny neotevřené mušle a bouquet garni. |
4 | Vyloupeme mušle ze skořápek. Vmícháme postupně do polévky zbývající máslo, šleháme 3 minuty, dokud polévka nezhoustne. |
5 | Přidáme smetanu a polovinu petrželky, prohřejeme. |
6 | Polévku podáváme ozdobenou zbývající petrželkou s teplým a křupavým bílým pečivem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.