Karamelový nákyp s meruňkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karamelový nákyp s meruňkami
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31211 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
10 g | Citronová kůra |
40 ml | Citronová šťáva |
200 g | Cukr moučkový |
40 ml | Likér pomerančový |
30 g | Máslo čerstvé |
250 g | Meruňky |
600 ml | Mléko polotučné |
75 g | Rýže loupaná |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 65,3mg |
Draslík | 193,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Meruňky, Rýže loupaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Karamelový nákyp s meruňkami postup přípravy receptu:
1 | Rýži povaříme 5 minut a slijeme, necháme okapat. Vrátíme ji zpět do hrnce, vsypeme 45 g cukru, rozpůlený vanilkový lusk, máslo |
2 | a mléko. Rýži vaříme za častého míchání ještě hodinu. Poté ji necháme chladnout.Vanilkový lusk vyjmeme a vyškrábneme z něj semínka, která vsypeme do rýže. |
3 | Mezitím dáme do hrnce 100 g cukru, citrónovou kůru, zbývající vanilkový lusk a 200 ml vody. Vaříme 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme meruňky a vaříme asi 20 minut, aby se vyvařila část šťávy. |
4 | Meruňky rozdělíme do čtyř misek, zalijeme citrónovou štávou, likérem a šťávou, v níž se meruňky vařily, necháme 5 minut chladnout. Navrch dáme rýžový nákyp a misky vložíme na 1 hodinu do chladničky. Rozpálíme troubu. Nákyp posypeme cukrem a 2 minuty zprudka pečeme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Hotový nákyp necháme před podáváním několik minut chladnout. |