Slávky dušené v bílém víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slávky dušené v bílém víně
Slávky dušené v bílém víně
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31492 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer řapíkatý |
2 ks | Cibule |
10 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
2,5 kg | Mušle slávky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
0,5 l | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 187,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,3mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slávky dušené v bílém víně postup přípravy receptu:
1 | Mušle důkladně vydrhneme kartáčkem pod studenou vodou. Odstraníme případné vousy a otevřené mušle nepoužijeme. |
2 | Oloupeme cibuli a nahrubo nasekáme. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na malé kousky. Kuličky jalovce zlehka romačkáme. |
3 | Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a orestujeme na něm cibuli, mrkev, celer a jalovec. Zalijeme vínem a 1/4l vody. Přidáme bobkový list, ochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, vložíme mušle a zakryté dusíme na středním ohni cca 10min, dokud se mušle neotevřou. Hrncem občas zatřeseme. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. |
4 | Mušle i s vývarem rozdělíme do misek a podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu můžeme použít chléb.