Kapr ve smetanové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapr ve smetanové omáčce
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 31684 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Kapary |
1 kg | Kapr obecný |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Paprika mletá pálivá |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Solamyl - bramborový škrob |
2 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 360,8mg |
Draslík | 852,9mg |
Vláknina | 145,5mg |
Vitamín A | 250,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Kapr obecný, Paprika mletá sladká, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Paprika mletá pálivá, Smetana 33% (šlehačka), Solamyl - bramborový škrob, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kapr ve smetanové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Kapra očistíme, opláchneme, osušíme a naporcujeme. Porce vložíme do mísy, zalijem 3 lžícemi citronové šťávy a necháme pod fólií asi 1 hodinu v chladničce. Poté kapra osolíme, obalíme smíchanými mletými paprikami. Polovinu másla nakrájíme a polovinu rozpustíme, sýr nastrouháme. |
2 | Polovinu smetany s polovinou másla vlijeme do zapékací mísy, přidáme porce kapra, přelijeme rozehřátým máslem a pod poklicí asi 15 minut dusíme. Poté kapra zasypeme strouhaným sýrem a bez poklice pečeme v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne. |
3 | Upečeného kapra opatrně vyjmeme do pekáče a necháme hřát v troubě na minimum. Do šťávy se smetanou vlijeme zbytek smetany a zašleháme žloutky rozmíchané se solamylem. Za stálého šlehání necháme omáčku zhoustnout, ale dbáme, aby se nevařila. Na závěr přidáme kapary a 1 lžíci citronové šťávy. |
Poznámka
Jako přílohu volíme vařené brambory.