Jednoduchý recept

Domácí likér z březové šťávy

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 20 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 5 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 31719

Ingredience

400 ml Březová šťáva
500 g Cukr krupice
5 ks Hřebíček
3 polévková lžíce Listy bříza
15 g Skořice celá
1 l Starorežná pálenka
500 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 212 kcal
Kilojoule 887kJ
14% Sacharidy 51 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 3 mg
0% Bílkoviny 0 g

Domácí likér z březové šťávy postup přípravy receptu:

1

Pokud v dnešní době chceme připravit likér našich předků z Krkonoš - Honcovku, tak zakoupíme březovou šťávu z listí,

2

(dříve se na jaře navrtával kmen pro získání březové šťávy, ale u nás je to zakázáno!).

3

Svaříme 500 g cukru s 500 ml vody a sirup nalijeme do velké lahve. Necháme vychladnout a smícháme se 400 ml zakoupené březové šťávy. Přidáme 15 g skořice, 5 kusů hřebíčků a 3 lžíce omytých mladých březových listů. Láhev se širším hrdlem převážeme nejlépe lněným plátnem nebo pergamenovým papírem, který na několika místech propíchneme jehlou. Necháme 14 dní kvasit na slunci. Pak výluh přecedíme do hrnce přes husté plátno, smícháme s 1 litrem Staročeské Režné a nalijeme zpět do umyté a suché sklenice, kterou dáme ještě uležet na teplejší tmavém místo.

4

Domácí likér z březové šťávy má být čistě žlutý a má "jiskru" (jako čisté víno).

5

Pak teprve stočíme tento likér do menších lahví.

6

Likér je trpký, ale chutný. Napomáhá očišťování organismu (užíváme v malých dávkách) vychlazený.

Poznámka

Zakoupení čisté březové šťávy je možné i v lékárnách.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept