Koláčky zelňáčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláčky zelňáčky
Koláčky zelňáčky
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31747 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
kvásek | |
---|---|
2 kávová lžička | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
těsto | |
85 g | Cukr moučkový |
80 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
300 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
zelná náplň | |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 ks | Cukr vanilka |
50 g | Hrozinky |
1 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
12 polévková lžíce | Strouhanka |
700 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 143,6mg |
Draslík | 535,7mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 275,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krystal, Hrozinky, Jablka, Olej slunečnicový, Skořice mletá, Strouhanka, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Koláčky zelňáčky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít. |
2 | Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout. |
3 | Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň. |
4 | Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky. |
5 | Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova. |
6 | Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme. |