Zelné závitky s rýží a sušenými hřiby - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelné závitky s rýží a sušenými hřiby
Zelné závitky s rýží a sušenými hřiby
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32290 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
20 g | Houby sušené |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
150 g | Rýže loupaná |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
600 ml | Vývar zeleninový |
1,5 kg | Zelí hlávkové bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 30,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 152,8mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Rýže loupaná, Sůl, Zelí hlávkové bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Nové koření mleté, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zelné závitky s rýží a sušenými hřiby postup přípravy receptu:
1 | Zelí omyjeme, odstraníme košťál, hlávku vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Po cca 3 minutách vyjmeme, odebereme svrchní listy a vrátíme hlávku do hrnce. Po dalších 3 minutách postup zopakujeme. Takto postupně otrháme 16 listů. |
2 | Do dalšího hrnce dáme hřiby a rýži, zalijeme vodou a necháme 10 minut bobtnat. Oloupeme cibuli a česnek a nadrobno nakrájíme. Na 2 lžících rozpáleného oleje restujeme cca 7 minut dozlatova. |
3 | Hřiby vymačkáme, najemno nasekáme, přidáme k cibuli a krátce podusíme. Rýži scedíme, necháme okapat na cedníku a rovněž přidáme k cibuli. Zalijeme 2 naběračkami vody, osolíme, zakryjeme a na silném ohni vaříme cca 10 minut, dokud se voda neodpaří. Odstavíme, vmícháme nasekanou petrželku, ochutíme pepřem a novým kořením. |
4 | Závitky připravíme tak, že položíme na sebe vždy dva zelené listy, na ně dáme lžíci rýžové směsi, strany přeložíme a srolujeme. Omotáme kuchyňskou nití. |
5 | V kastrolu rozpálíme 2 lžíce oleje a závitky opékáme ze všech stran cca 10 minut na středním ohni. Zalijeme vývarem, vmícháme sladkou papriku a protlak. Zakryté zvolna dusíme cca 1 hodinu. |
6 | Na závěr vmícháme smetanu, dochutíme, necháme 5 minut dojít. Poté rozdělíme na talíře, nitě odstraníme, přelijeme omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu můžeme použít např. brambory.