Podkrkonošský vánoční hubník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Podkrkonošský vánoční hubník
Podkrkonošský vánoční hubník
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32299 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
3 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
70 g | Houby sušené |
1 kávová lžička | Kmín celý |
60 g | Krupky trhané |
1 kávová lžička | Majoránka |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
6 ks | Rohlíky bílé |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 174,4mg |
Draslík | 697,6mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 419,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kmín celý, Majoránka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Krupky trhané, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Podkrkonošský vánoční hubník postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je na 1 hodinu do studené vody. Pak je scedíme a pokrájíme na kousky. |
2 | Dobře omyté krupky dáme vařit do osolené vody. (1 díl krupek 1 2 díly vody a 1/2 lžičky soli.) Vaříme je doměkka přibližně 25 minut. |
3 | Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. |
4 | Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme je do větší mísy a zalijeme mlékem. |
5 | V pánvi na rozpáleném másle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, 1/2 lžičky soli. 1/2 lžičky pepře, 1 lžičku kmínu, promícháme a dusíme doměkka asi 15 minut. Pak podušené houby i s omastkem dáme k rohlíkům, přidáme uvařené krupky, promícháme, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a přimícháme rozkvedlané vejce ve smetaně. |
6 | Hubník vlijeme do sádlem vymaštěného pekáče a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 50-60 minut do doby až bude mít zlatou kůrku. |
7 | Vánoční hubník podáváme horký. |