Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 32400 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Nákyp | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 kg | Brambory |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Harissa pasta |
300 g | Hrášek mražený |
4 ks | Hřebíček |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 hrst | Petržel kudrnka |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Vývar zeleninový |
Omáčka | |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Harissa pasta |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
0,5 kávová lžička | Koriandr mletý |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
250 g | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
300 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 247,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,4mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Cibule, Hrášek mražený, Hřebíček, Sůl, Vejce slepičí, Česnek, Cibule, Koriandr mletý, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Harissa pasta, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Vývar zeleninový, Harissa pasta, Kmín mletý, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje. |
2 | Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme. |
3 | Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku. |
4 | Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda. |
5 | Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme. |
6 | Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou. |