Krémová kopřivačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová kopřivačka
Krémová kopřivačka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32477 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
250 g | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
3 hrst | Kopřiva |
50 g | Máslo čerstvé |
20 g | Masox |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 178,9mg |
Draslík | 187,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kopřiva, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Masox, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová kopřivačka postup přípravy receptu:
1 | V pánvi na másle (30 g) osmažíme dozlatova tvrdší chléb, který jsme si před tím nakrájeli na kostičky. |
2 | Omyté kopřivové mladé listy (na jaře) omyjeme, vložíme do hrnce s litrem vody a povaříme je asi 4-5 minut. Pak je scedíme, ale vývar zachytíme. |
3 | Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Do smetany rozšleháme vajíčka. |
4 | V druhém hrnci na 20 g másla zpěníme cibuli s česnekem, přimícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, ke které postupně přiléváme vývar z kopřiv a přivedeme k varu. Když se polévka začne vařit, přidáme masox. Po 5 minutách přimícháme smetanu s vejci a pomalu za stálého míchání polévku vaříme dalších 5-7 minut. |
5 | Pak do ní vložíme uvařené kopřivy, krátce povaříme 1-2 minuty. Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a vše rozmixujeme. |
6 | Polévku případně dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami chleba. |