Krkonošské kyselo z kyselého mléka
85 min.

Ingredience
- 30gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaKmín celý
- 4kusyVejce slepičí
- 1,25decilitrySmetana zakysaná 14%
- 1lžíceKopr čerstvý
- 1litrMléko acidofilní
- 400gramůBrambory
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
369 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
20 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
3 g
Cukr
486 mg
Postup přípravy
- 1Omyté brambory ve slupce uvaříme doměkka v 5 dl vody, pak je scedíme a oloupeme. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2Do hrnce si dáme uvařit 1 litr vody se solí, kmínem, a když přijde voda k varu, zmírníme teplotu, promícháme - uděláme vír a pomalu, postupně do vody rozklepneme 4 vejce. Vaříme je velmi zvolna, přibližně 3-5 minut. Když jsou vejce zatuhlá, vyjmeme je opatrně děrovanou naběračkou a odložíme na talíř.
- 3Zakysanou smetanu si dobře promícháme s polohrubou moukou a pomalu ji nalijeme do vývaru z vajec. Za stálého míchání krátce povaříme.
- 4Hrnec s 1 litrem kyselého mléka dáme do předem vyhřáté trouby. Ohříváme ho tak dlouho, dokud se nám z z mléka neutvoří řídký tvaroh. (Ohříváme ho při 180°C přibližně 20-30 minut.) Tvaroh potom přecedíme přes síto a přimícháme ho do smetanového vývaru. Polévku, pokud je hustá, zředíme podle chuti syrovátkou z tvarohu.
- 5Do kysela dáme vejce, kopr, dochutíme solí a vejce prohřejeme. Do talířů položíme pokrájené uvařené brambory, zalijeme kyselem, do každé porce dáme vejce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.