Recept

Pampelišková polévka od prababičky

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 32564

Ingredience

400 g Kořen pampeliška
2 polévková lžíce Mouka polohrubá
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
5 ks Pampeliškové listy
1 polévková lžíce Sádlo škvařené
1,5 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná
Vaječný svítek s bylinkami [27627]
3 polévková lžíce Mouka polohrubá
2 polévková lžíce Olej olivový
0,5 polévková lžíce Petržel kudrnka
2 špetka Sůl
3 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

10% Kalorie 200 kcal
Kilojoule 838kJ
1% Sacharidy 2 g
25% Tuky 19 g
24% Sodík 480 mg
10% Bílkoviny 6 g

Pampelišková polévka od prababičky postup přípravy receptu:

1

Na jaře (březen, duben) vyryjeme pampeliškové kořeny a natrháme srdíčka z pampelišek (květy nejsou rozkvetlé). Očistíme je, omyjeme, kořeny nakrájíme na tenká kolečka a pampelišková srdíčka s lístky pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji nakrájíme.

2

V hrnci rozpustíme máslo se sádlem a kořeny krátce osmažíme, posypeme je moukou, promícháme a smažíme dozlatova (nesmí být připálené).

3

Přilijeme 1 litr vody, kterou přivedeme k varu, ztlumíme teplotu, přidáme pokrájená srdíčka s lístky a pomalu vaříme 15 minut. Dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme se svítkem.

4

Vaječný svítek s bylinkami [27627]:

5

Ze třech vajec po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.

6

Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.

7

Ve větší pánvi rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.

8

Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.

Poznámka

Bylinková polévka z roku 1910 od prababičky - kořeny pro tuto polévku sbíráme pouze na jaře (březen - duben), potom jsou hořké.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept