Polévka s jehněčím mozečkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s jehněčím mozečkem
Polévka s jehněčím mozečkem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32572 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Játra jehněčí |
200 g | Jehněčí mozeček |
150 g | Jehněčí plíčky |
200 g | Jehněčí srdce |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rohlíky bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 730,1mg |
Draslík | 314,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Játra jehněčí, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí srdce, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jehněčí mozeček, Jehněčí plíčky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka s jehněčím mozečkem postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer, cibuli, česnek a petržel očistíme a omyjeme. |
2 | Jehněčí mozeček, plíčky, srdce a játra omyjeme. Maso dáme do studené vody (2 litry). Přidáme očištěnou nepokrájenou zeleninu, celou jednu očištěnou cibuli i s hnědou slupkou a sůl (0.50 lžíce). Přiložíme ještě kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a maso vaříme doměkka (asi 45 minut). Potom vývar scedíme a zachytíme. |
3 | Játra, plíčky a srdce pokrájíme na nudličky, mozeček odblaníme a pokrájíme na kousky. Oloupanou druhou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na másle (2 lžíce) ji podusíme, přidáme k ní pokrájené vnitřnosti, které opepříme bílým pepřem, promícháme a chvíli za stálého míchání smažíme (asi 5 minut). Přilijeme vývar (1.5 litr) a znovu přivedeme polévku k varu. |
4 | Mezitím v pánvičce na rozpuštěném másle (1.5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, přimícháme do polévky a pomalu vaříme ještě asi 15-20 minut. |
5 | V druhé pánvičce osmahneme na rozpáleném másle (1.5 lžíce) nadrobno nakrájené polotvrdé rohlíky. |
6 | Polévku podle chuti dosolíme, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, polévku nalijeme do teplých talířů, ke každé přidáme 1-2 lžíce osmažených rohlíků a podáváme. |
Poznámka
Tuto polévku mohou uvařit lidé, kteří chovají ovce - z vlastního chovu, jehněčí vnitřnosti na trhu se nedají dostat.