Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 300 minut
Doba přípravy: 220 minut
Doba vaření: 80 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 32741

Ingredience

2 kávová lžička Citronová kůra
200 g Cukr krupice
80 g Droždí
50 g Hrozinky
500 ml Mléko polotučné
1 kg Mouka pšeničná hladká
100 g Máslo čerstvé
50 g Ořechy vlašské
10 g Sůl
4 ks Vaječný žloutek slepičí
Na potření
1 ks Vejce slepičí
Na posypání
1 polévková lžíce Cukr moučkový
1 ks Cukr vanilka

Nutriční hodnoty jedné porce

45% Kalorie 881 kcal
Kilojoule 3 686kJ
36% Sacharidy 130 g
41% Tuky 31 g
44% Sodík 873 mg
40% Bílkoviny 23 g

Vánočka s ořechy postup přípravy receptu:

1

V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.

2

V míse do pěny ušleháme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutky. Poté vmícháme prosátou mouku se solí, vlijeme zbylé mléko, vzešlý kvásek a ustrouhanou citronovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky a ořechy, posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplo kynout alespoň tři hodiny.

3

Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři nestejně velké díly. Z největšího dílu upleteme cop ze čtyř válečků, další ze tří a poslední stočíme ze dvou. Čtyřdílný cop položíme na plech vyložený pečícím papírem, na něj položíme třídílný a poslední ze dvou válečků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, copy propícháme rozpůlenými špejlemi se špičkou, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme pět minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších dvacet minut, nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku dopečeme. Pokud se vánočka propéká z vrchu víc, přikryjeme ji pečícím papírem. Vánočka je upečená, pokud se těsto nelepí na špejli.

4

Upečenou vánočku zbavíme špejlí a necháme vychladnout na plechu. Poté ji posypeme prosátým moučkovým cukrem s vanilkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept