Vánoční věnec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční věnec
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 160 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32742 |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
60 g | Droždí |
100 g | Hrozinky |
50 g | Mandle |
200 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Rum |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Na pomazání a posypání | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 balení | Cukr vanilka |
30 g | Mandle |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 260,8mg |
Draslík | 400,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Hrozinky, Mandle, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Mandle, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vánoční věnec postup přípravy receptu:
1 | V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme. |
2 | V míse smísíme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme v mléce rozmíchané žloutky s vejci, vlijeme rozpuštěné máslo, rum a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky, mandle, které jsme spařili, oloupali a nakrájeli na nudličky. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté těsto rozdělíme na tři díly a upleteme cop. Z copu utvoříme věnec, potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme oloupanými mandlemi nakrájenými na nudličky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. |
3 | Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C, po pěti minutách teplotu snížíme na 120 °C a věnec dopečeme. Upečený věnec necháme prochladnout, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. |