Harrachovské telecí řezy s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Harrachovské telecí řezy s hříbky
Harrachovské telecí řezy s hříbky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32838 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 ks | Citrony |
4 kávová lžička | Džem brusinkový |
3 dl | Hovězí vývar základní |
50 g | Hrášek mražený |
300 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
120 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
7 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
350 g | Rýže dušená |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
750 g | Telecí kýta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 223,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 3,8mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 5,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Hovězí vývar základní, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Rýže dušená, Sůl, Telecí kýta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Hrášek mražený, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Harrachovské telecí řezy s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Telecí kýtu omyjeme, osušíme a přes vlákna nakrájíme 4 plátky masa o síle 1.5 cm. Do hlubší větší pánve dáme 4 lžíce oleje a maso z obou stran orestujeme doměkka a dozlatova. Vyjmeme z tuku a odložíme na talíř. Maso podle chuti osolíme (1.5 lžička) a opepříme rozdrceným pepřem 4 barev z každé strany. |
2 | Do zbylého tuku přidáme máslo, rozehřejeme a posypeme hladkou moukou. Osmažíme ji dorůžova, přilijeme k ní za stálého míchání hovězí vývar a pomalu vaříme do doby, až se začne tuk oddělovat od šťávy. |
3 | Citron omyjeme, osušíme a odkrojíme z něj 4 kolečka. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na tenké plátky. V druhé pánvi rozpálíme 2-3 lžíce oleje, přidáme na něj hříbky, osolíme (0.5 lžičky), opepříme černým pepřem, přimícháme drcený kmín a hříbky podusíme. Když jsou vydušené a začínají se smažit, pánev odstavíme z plotny a k houbám přidáme podušenou rýži, mražený zelený hrášek, který jsme předtím propláchli pod horkou vodou a směs promícháme. |
4 | Na plech rozprostřeme alobal, na který dáme rýži s hříbky a hráškem, obložíme ji plátky masa. Na maso položíme kolečka citronu, na každé kolečko dáme lžičku brusinkového džemu a alobal dobře uzavřeme. Pak plech se zabaleným masem vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme. Pečeme přibližně 25-30 minut při 220°C. |
5 | Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. |
6 | Zapečené maso s rýží opatrně rozdělíme na talíře a šťávu z masa se šlehačkou k porcím podáváme v omáčníku (každé zvlášť). |