Krkonošská staročeská sekanina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krkonošská staročeská sekanina
Krkonošská staročeská sekanina
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32881 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
6 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Majoránka |
2 dl | Masový vývar |
5 dl | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřové nožičky |
300 g | Vepřový bok uzený |
2,5 l | Voda pitná |
300 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 163,6mg |
Draslík | 532,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 22,4mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 777,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřové nožičky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Masový vývar, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Vepřový bok uzený, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krkonošská staročeská sekanina postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme 3 cibule a 6 stroužků česneku. 2 cibule pokrájíme nadrobno a 3 stroužky česneku prolisujeme. |
2 | Žemle pokrájíme na kostičky, dáme do misky a zalijeme mlékem. |
3 | Vepřový uzený bůček a uzené nožičky omyjeme a dáme do hrnce asi s 2.5 litrem vody, solí (1/2 lžíce), bobkovým listem, 3 stroužky česneku a 1 celou oloupanou cibulí. Maso vaříme pomalu přibližně 1 hodinu (i více). |
4 | Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru, necháme vychladnout, vykostíme. Maso i s kůžemi drobně nasekáme a dáme do mísy. Přidáme k němu namočenou žemli, cibuli, česnek, (sůl 1/4 - 1/2 lžíce), pepř a majoránku, směs dobře promícháme. Přimícháme vývar z uzeného masa (asi 1-2 dl), abychom upravili konzistenci, jako na prejt. |
5 | Masovou směs dáme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali sádlem a sekaninu dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 30-40 minut do doby, až má zlatou kůrku. |
Poznámka
Sekaninu podáváme k vařeným bramborám s kysaným zelím nebo ke chlebu.