Jelení guláš z r. 1952 - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jelení guláš z r. 1952
Jelení guláš z r. 1952
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 33071 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibule |
1 ks | Feferony |
2 kávová lžička | Gulášové koření |
800 g | Jelení plec |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Majoránka |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 dl | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
100 g | Sádlo škvařené |
50 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
4 dl | Voda pitná |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 26,2mg |
Draslík | 215,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 1,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Feferony, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Citronová kůra, Citronová šťáva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jelení plec, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Gulášové koření nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Jelení guláš z r. 1952 postup přípravy receptu:
1 | Jelení plec omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci na rozpáleném sádle cibuli osmažíme do zlatohněda, ale nesmí být spálená. Přimícháme k ní sladkou papriku, velmi rychle ji promícháme a hned zalijeme 4 dl vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené jelení maso, rajčatový protlak, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, gulášové koření, rozetřený česnek a jednu malou omytou feferonku. |
2 | Slaninu pokrájíme na kostičky a v druhém hrnci ji dozlatova vysmažíme. |
3 | Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké. Potom je vyjmeme a dáme do hrnce se slaninou. Šťávu z masa necháme vysmažit, poté ji poprášíme moukou, promícháme, dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy, černým pivem, promícháme a přecedíme na maso. |
4 | Guláš s masem povaříme 1-2 minuty a podáváme. |
Poznámka
Příloha k jelenímu guláši: chléb, dušená rýže nebo vařené brambory.