Turková kaše z Podkrkonoší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Turková kaše z Podkrkonoší
Turková kaše z Podkrkonoší
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 33157 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
500 g | Brambory |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2,5 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Tykev |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 77,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 802,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Pažitka, Sůl, Tykev, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Turková kaše z Podkrkonoší postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory a tykev - nářečově "turek" - omyjeme, brambory pokrájíme na menší kostky, tykev zbavíme semínek a pokrájíme ji na kostičky. Dužiny z tykve by měl být 1 kg. |
2 | Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Tykev přidáváme k bramborám po deseti minutách a společně zeleninu povaříme (celkem 20 minut). Pak vodu scedíme a brambory s tykví vyšleháme s vlažným mlékem a smetanou na jemnou kaši. Dosolíme(0,5 lžičky) a opepříme podle chuti. Pokud chceme kaši řidší, přilijeme i mléko. |
3 | Pažitku a čerstvý tymián omyjeme a drobně pokrájíme. Kaši podáváme horkou, poléváme ji rozpuštěným máslem a posypeme bylinkami. |