Trojbarevné lasagne - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Trojbarevné lasagne
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 33229 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
60 g | Bazalka |
500 g | Lasagne |
3 polévková lžíce | Oříšky piniové |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Sýrová náplň | |
---|---|
3 g | Muškátový oříšek |
5 g | Pepř černý mletý |
750 g | Ricotta |
50 g | Sýr Parmezán |
Rajčatová omáčka | |
2 stroužek | Česnek |
120 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
800 g | Passata (drcená rajčata) |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
Bešamelová omáčka | |
60 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
35 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 84,8mg |
Draslík | 136,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Oříšky piniové, Paprika mletá sladká, Strouhanka, Sýr Parmezán, Muškátový oříšek, Sýr Parmezán, Česnek, Cibule, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Pepř černý mletý, Ricotta, Olej olivový, Passata (drcená rajčata), Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Trojbarevné lasagne postup přípravy receptu:
1 | Zapékací mísu vytřeme rozehřátým máslem nebo olejem. Plátky těsta povaříme po 2-3 kusech ve slané vodě asi 3 minuty. Vyjmeme je a odložíme na vlhký ubrousek. |
2 | Sýrová náplň: Sýr ricotta smícháme s parmezánem, muškátovým oříškem a pepřem. |
3 | Rajčatová omáčka: Nakrájenou cibuli smažíme na oleji za občasného zamíchání asi 10 minut. Potom přidáme drcený česnek, ještě asi minutu smažíme. Vmícháme rajčata a rajčatový protlak a přivedeme omáčku k varu. Průběžně promícháváme. Potom stáhneme oheň, za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut do zhoustnutí. |
4 | Bešamelová omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, odstavíme ji a postupně do ní vmícháme mléko. Omáčku potom znovu průběžně promícháváme a zahříváme, dokud nezačne houstnout. Odstavíme a vmícháme vejce. Potom zahříváme téměř k varu, vařit se však nesmí. Přidáme sýr, osolíme a opepříme. |
5 | Rozehřejeme troubu na 200 °C. Na dno zapékací mísy rozložíme čtvrtinu plátků těsta, upravíme na ně třetinu množství náplně. Zasypeme bazalkou a polijeme třetinou množství rajčatové omáčky. Vrstvy střídáme, končíme plátky těsta. |
6 | Na poslední vrstvu těsta dáme bešamelovou omáčku, povrch uhladíme. Posypeme jej směsí strouhanky, piniových oříšků, papriky a parmezánu. Pokrm zapékáme 45 minut dozlatova. |
Poznámka
Zapečené lasagne snadněji nakrájíme, necháme-li je před podáváním asi 10 minut odpočinout.