Houskové knedlíky z Turnova - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houskové knedlíky z Turnova
Houskové knedlíky z Turnova
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 33278 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
4,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko polotučné |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
6 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 197,2mg |
Draslík | 270,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 212,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Kypřicí prášek do pečiva, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Houskové knedlíky z Turnova postup přípravy receptu:
1 | Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova. |
2 | Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka. |
3 | Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout. |
4 | Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme. |
5 | Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku. |
6 | Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme. |