Polévka s pistou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s pistou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 33337 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
80 g | Boby zahradní |
250 g | Brambory |
120 g | Cibule |
200 g | Cuketa |
80 g | Hrášek |
10 g | Majoránka |
60 g | Mrkev kořen |
60 ml | Olej olivový |
30 g | Petržel - nať |
120 g | Pórek |
100 g | Rajčata |
10 g | Rozmarýn čerstvý |
5 g | Sůl |
80 g | Těstoviny Conchiglie |
400 g | Tykev |
10 g | Tymián čerstvý |
2 l | Vývar zeleninový |
Pistou | |
---|---|
150 g | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
80 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
35 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 7,5mg |
Draslík | 922,3mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,3mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Cuketa, Hrášek, Majoránka, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tykev, Tymián čerstvý, Bazalka, Česnek, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Boby zahradní, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Pórek, Těstoviny Conchiglie, Vývar zeleninový, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka s pistou postup přípravy receptu:
1 | Nakrájenou cibuli a kolečka pórku smažíme na oleji na malém ohni asi 10 minut do změknutí. Petrželku, rozmarýnu, tymián, majoránku a bobkový list svážeme nití. |
2 | Přidáme svazek bylinek, tykev, kostičky brambor, mrkev, cukety, sůl a vývar. Zakryjeme pokličkou a zvolna vaříme 10 minut, až je zelenina téměř měkká. |
3 | Přidáme boby, hrášek, rajčata a těstoviny. Zakryjeme pokličkou a vaříme ještě asi 15 minut doměkka. Je-li potřeba, přilijeme během vaření horkou vodu. Vyjmeme svazeček bylinek, polévku osolíme. |
4 | Připravíme bazalkovou omáčku - pistu. |
5 | Lístky bazalky, česnek, pepř a parmazán mixujeme na hladkou pastu asi 20 sekund. Při chodu mixéru postupně přiléváme olej. |
6 | Před podáváním ozdobíme každou porci polévky lžící bazalkové omáčky, případně čerstvými lístky bazalky. |
Poznámka
Podáváme ji s chlebem, bílým pečivem. nebo libanonským chlebem také jako hlavní chod — může být např. chutnou a sytou večeří.