Polévka z květáku a česneku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z květáku a česneku
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 33458 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
60 g | Česnek |
70 g | Cibule |
50 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
6 g | Petržel - nať |
250 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
130 g | Sýr Parmezán |
6 g | Tymián čerstvý |
130 ml | Víno bílé |
750 ml | Vývar zeleninový |
2 kg | Květák |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 56,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 263,4mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Víno bílé, Květák mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z květáku a česneku postup přípravy receptu:
1 | Česnek zabalíme do alobalu a dáme péct na 60 minut při 180 °C. Upečený česnek vyjmeme z trouby, rozbalíme, necháme vychladnout. |
2 | Poté vymačkáme pečenou dužinu z jednotlivých stroužků. |
3 | Očistíme a pokrájíme květák, jednu a půl květákové hlávky pokrájíme na drobné kousky, zbytek rozebereme na růžičky. |
4 | Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova, poté přisypeme jemně pokrájený květák, tymián. Vše podlijeme vínem. |
5 | Necháme zredukovat víno na polovinu objemu. Poté přilijeme vývar. |
6 | Uvedeme k varu a přiklopené necháme 15 minut vařit. Pak odklopíme a vaříme ještě 12 minut. |
7 | Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a směs přimícháme do polévky, z které jsme odstranili tymián. |
8 | Necháme rozpálit zbytek oleje a osmahneme na něm růžičky květáku. |
9 | Smažíme do zhnědnutí, poté osolíme a opepříme. Květák přendáme do trouby a pečeme při 200 °C 12 minut. |
10 | Pečeným květákem ozdobíme porce polévky, posypeme sekanou petrželkou a ihned servírujeme. |