Medová pečínka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Medová pečínka
Medová pečínka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 33721 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Vepřová krkovička |
marináda | |
---|---|
1,5 dl | Med včelí |
1 dl | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 dl | Pomerančová šťáva |
pomerančová omáčka | |
0,3 ks | Grapefruity |
3 polévková lžíce | Likér Grand Marnier |
2 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
3 polévková lžíce | Mandle |
2 polévková lžíce | Med včelí |
0,5 polévková lžíce | Ocet vinný |
0,3 ks | Pomeranče |
1 polévková lžíce | Víno bílé |
1 dl | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 180,0mg |
Draslík | 216,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,8mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Med včelí, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Grapefruity, Mandle, Med včelí, Ocet vinný, Pomeranče, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vepřová krkovička, Olej olivový, Likér Grand Marnier, Maizena - kukuřičný škrob, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Medová pečínka postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou krkovičku omyjeme a osušíme a osolíme. |
2 | Připravíme si marinádu: do misky dáme 1.5 dl medu, 1 dl olivového oleje, 1 dl pomerančové šťávy a 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry. Dobře promíchanou marinádou maso potřeme a necháme ho marinovat asi 1.5 hodiny. Maso pak položíme na pekáč a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C asi 15 minut. Když maso začne mít zlatohnědou barvu, potíráme ho zbytkem marinády, a to během pečení několikrát, maso dopékáme při 170°C přibližně dalších 10 minut. Když do masa píchneme vidličkou a vytéká téměř čistá šťáva - maso je upečené. Troubu vypneme, ale maso v ní necháme ještě 15 minut. |
3 | Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku: do mísy nalijeme 0.5 dl drůbežího vývaru, 1/2 lžíce vinného octa, 1 lžíci bílého vína, 2 lžíce medu, 3 lžíce pomerančového likéru (např. Grand Marnier), drobně pokrájené 3 dílky pomeranče, 2 pokrájené dílky dužiny grapefruitu, 3 lžíce posekaných oloupaných mandlí, 2 lžičky maizeny. Všechny ingredience krátce povaříme (3-5 minut), naposled přidáváme dužinu pomeranče s grapefruitem a mandle. |
4 | Medovou pečínku podáváme s omáčkou k přílohám podle chuti. |
Poznámka
K medové pečínce podáváme dušenou zeleninu, krokety nebo jasmínovou rýži.