Vanilková zmrzlina s jahodovým coulis - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vanilková zmrzlina s jahodovým coulis
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 3379 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
250 g | Cukr krupice |
2 ks | Cukr vanilka |
1 kg | Jahody zahradní |
500 ml | Mléko polotučné |
300 ml | Smetana 12% (konzumní) |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 93g |
---|---|
Cholesterol | 597,8mg |
Draslík | 432,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 147,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 78,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jahody zahradní, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mléko polotučné, Smetana 12% (konzumní), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Vanilková zmrzlina s jahodovým coulis postup přípravy receptu:
1 | Mléko, 100g cukru a rozříznutý, vyškrábnutý vanilkový lusk přivedeme k varu, poté odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10min stát. |
2 | Mezitím utřeme žloutky se 100g cukru. Mléko přivedem opět k varu, trochou mléka rozředíme žloutky, směs vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání povaříme. Kastrol sejmeme ze sporáku jakmile se začnou tvořit vzduchové bubliny. Přilijeme 100ml smetany a opatrně promícháme. Směs nalijeme do zmrzlinového strojku a mrazíme cca 2hodiny. |
3 | Jahody omyjeme, odstraníme stopky a 1/4 z nich vidličkou rozmačkáme se zbylým cukrem. Směs při nízké teplotě asi 15min povaříme a necháme vychladnout. Poté ji smícháme se šlehačkou ušlehanou ze zbylé smetany a vanilkového cukru. |
4 | Zmrzlinu rozdělíme do vychlazených pohárů, ozdobíme několika jahodami a přelijeme jahodovým coulis. Zbylé jahody servírujeme zvlášť. |