Krupicový závin s vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krupicový závin s vanilkovým krémem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 34180 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,2 l | Voda pitná |
Nádivka | |
---|---|
0,5 ks | Citrony |
25 g | Cukr moučkový |
40 g | Máslo čerstvé |
80 g | Pšeničná krupice |
0,1 l | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na potření a posypání | |
20 g | Cukr vanilka |
0,1 l | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 249,9mg |
Draslík | 69,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Citrony, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Pšeničná krupice, Smetana 33% (šlehačka), Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krupicový závin s vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout. |
2 | Mezitím připravíme nádivku. V míse utřeme máslo, přidáme žloutky, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 min. Poté za stálého míchání přidáváme po lžičkách smetanu, krupici a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků. |
3 | Těsto na vále rozválíme nebo vytáhneme a potřeme nádivkou. Zatočíme do závinu, přemístíme na máslem vymazaný plech a upečeme dozlatova. Mezitím potíráme smetanou. |
4 | Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, nakrájíme a podáváme s vanilkovým krémem. |
Poznámka
vanilkový krém viz. recept "Vanilkový krém"