Máslový závin s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslový závin s jablky
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 100 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 34182 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
125 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
---|---|
30 g | Cukr moučkový |
500 g | Jablka |
125 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
50 ml | Víno bílé |
50 ml | Voda pitná |
Na potření a posypání | |
20 g | Cukr vanilka |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 153,1mg |
Draslík | 136,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jablka, Skořice mletá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Máslový závin s jablky postup přípravy receptu:
1 | Z hladké mouky a másla vymícháme máslový bochníček a odložíme do chladu. Poté připravíme druhé těsto. Mouku vsypeme na vál, přidáme špetku soli, uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, bílé víno a vlažnou vodu a vypracujeme lehké těsto. Rozdělíme na 2 díly a každý vyválíme na menší čtverec. Máslový bochníček rozválíme na stejně velký čtverec. Položíme jej na jednu část těsta a zakryjeme druhou částí. Na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a těsto složíme po délce na čtyřikrát. Zabalíme do suché utěrky, poté do vlhké utěrky a v chladu necháme cca 30 minut tuhnout. |
2 | Vychladlé těsto znovu rozválíme, složíme a opět uložíme na 30 minut do chladu. Takto postup zopakujeme ještě jednou, počtvrté těsto vyválíme na tenký obdélník, položíme na vodou opláchnutý plech a do středu poklademe na tenké plátky nakrájená, krátce podušená jablka. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, konce přeložíme přes sebe, potřeme rozšlehaným vejcem a v horké troubě upečeme dozlatova. |
3 | Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. |