Šátečky s ricottou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šátečky s ricottou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 34429 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
25 g | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Hrozinky |
1 polévková lžíce | Koňak Armaňak |
4 plátek | Mandle plátky |
10 g | Máta |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
50 ml | Olej rostlinný |
600 g | Ricotta |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 g | Sůl |
5 g | Tresť vanilková |
3 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 202,2mg |
Draslík | 99,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Máta, Olej rostlinný, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koňak Armaňak, Mandle plátky, Mouka pšeničná hladká, Ricotta, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šátečky s ricottou postup přípravy receptu:
1 | V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout. |
2 | Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť. |
3 | Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je. |
4 | Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě. |
5 | Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry. |