Novojičínská pikantní štramberačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Novojičínská pikantní štramberačka
Novojičínská pikantní štramberačka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34479 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
400 g | Brambory |
50 g | Houby sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
4 ks | Nové koření celé |
1,5 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
2 dl | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 901,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Kmín celý, Nové koření celé, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mouka polohrubá, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Novojičínská pikantní štramberačka postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby namočíme do studené vody (2 dl) na 15 minut, pak je scedíme a pokrájíme. V kysané smetaně si dobře rozmícháme polohrubou mouku. Omytý kopr pokrájíme nadrobno. |
2 | Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín, pepř, bobkový list, nové koření a uvaříme je doměkka. Po 10 minutách vaření přidáme k bramborám houby a vaříme společně 10 minut. |
3 | Přimícháme smetanu s moukou a povaříme asi 1 minutu, přimícháme kopr, dochutíme octem a podáváme. |