Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci
Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 34589 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
400 g | Čočka velkozrnná |
1 kávová lžička | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Okurky nakládané |
4 špetka | Paprika mletá pálivá |
4 špetka | Paprika mletá sladká |
5 ks | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
70 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
4 špetka | Sůl mořská |
4 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 257,7mg |
Draslík | 920,3mg |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,9mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Majoránka, Okurky nakládané, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čočka velkozrnná, Máslo čerstvé, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Čočka se sladkokyselou okurkou a vejci postup přípravy receptu:
1 | Přebranou a omytou čočku namočíme do 1,5 litru vody den předem. |
2 | Druhý den ji pomalu uvaříme doměkka se solí, celým pepřem a celou očištěnou cibulí a bobkovým listem. Očištěný česnek prolisujeme. |
3 | Z uvařené čočky vyjmeme bobkový list, koření i cibuli, čočku scedíme a dáme ji zpět do hrnce. Ochutíme ji pepřem, majoránkou, prolisovaným česnekem, případně i solí a čočku zakryjeme a uchováme horkou. |
4 | Druhou oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu si pokrájíme na kostičky. |
5 | V jedné pánvi si rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky. K omastku ze slaniny přidáme lžíci sádla, a když je tuk rozpálený, osmažíme na něm dozlatova cibuli. |
6 | V druhé větší pánvi si rozpálíme máslo, rozklepneme na něj 4 vejce, každé osolíme špetkou mořské soli a ochutíme špetkou sladké a pálivé papriky a usmažíme si volská oka. |
7 | Čočku rozdělíme do talířů, na každou porci dáme lžíci cibule, lžíci škvarků a usmažené volské oko doprostřed čočky. K čočce přiložíme sladkokyselou okurku a podáváme. |