Pražma s citronovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pražma s citronovou omáčkou
Pražma s citronovou omáčkou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 34799 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Citron |
10 g | Estragon |
20 ml | Olej slunečnicový |
3 g | Pepř černý mletý |
1 kg | Pražma |
5 g | Sůl |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
OMÁČKA | |
---|---|
20 ml | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Estragon |
45 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 g | Pepř bílý |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 314,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 402,2mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,0mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Estragon, Olej slunečnicový, Pražma, Sůl, Víno bílé, Citronová šťáva, Estragon, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citron nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Pražma s citronovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Břišní dutinu ryby osolíme, opepříme a vložíme snítky estragonu a kolečka citronu. |
2 | Rybu osolíme a opepříme i zevně a vložíme ji do zapékací mísy vymazané olejem. Pokapeme vínem a rybu fólií lehce zabalíme. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C. |
3 | Připravíme omáčku: v hrnci rozšleháme smetanu s citronovou šťávou, máslem, žloutkem a moukou. Za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne natolik, že ulpívá na zadní straně lžíce. Podle chuti osolíme, opepříme bílým pepřem a přimícháme estragon. Omáčku udržujeme teplou. |
4 | Rybu přendáme na nahřátou servírovací mísu. Zalijeme ji šťávou z pečení, ozdobíme snítkou estragonu a kolečkem citronu a ihned podáváme. Teplou omáčku podáváme zvlášť. |