Affolternská kaše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Affolternská kaše
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | jeneralka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 34822 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
1 kg | Brambory |
2 ks | Cibule |
125 g | Máslo čerstvé |
0,4 l | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,2 l | Smetana 12% (konzumní) |
500 g | Špenát listový čerstvý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 57,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 12g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,3mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 96,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Affolternská kaše postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory uvaříme ve vodě s lžičkou soli doměkka. Poté vodu slijeme, přidáme máslo, mléko a smetanu, okořeníme muškátovým oříškem a dochutíme solí. |
2 | V hlubším kastrole osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme omytý a nasekaný špenát a cca 10 minut dusíme. |
3 | Takto upravený špenát vmícháme do již hotové bramborové kaše. |