Břeclavská vepřová pečeně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Břeclavská vepřová pečeně
Břeclavská vepřová pečeně
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35173 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
35 ml | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
2,5 kg | Vepřová kýta |
150 ml | Voda pitná |
Meruňková nádivka | |
---|---|
80 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
30 g | Máslo čerstvé |
100 g | Meruňky |
3 g | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
100 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
2 kávová lžička | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
šťáva | |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
150 ml | Víno bílé |
150 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 279,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná, Cibule, Citronová šťáva, Meruňky, Strouhanka, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Mouka pšeničná hladká, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Břeclavská vepřová pečeně postup přípravy receptu:
1 | Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji zpěníme, až změkne, ale ještě nezačne měnit barvu. |
2 | Hrnec stáhneme, přimícháme strouhanku, nakrájené meruňky, petrželku, citronovou šťávu, tymián, vejce, podle chuti sůl a pepř. Necháme vychladnout. |
3 | Z masa upravíme na velký plát, potřeme olejem a dobře osolíme a opepříme. Maso naplníme, zavineme a zavážeme. |
4 | Roládu položíme na pekáč s roštem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Maso pečeme asi 2 hodiny. Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou. |
5 | Upečené maso přendáme na prkénko, volně překryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. |
6 | Výpek z pekáče zaprášíme na pánvi moukou a osmahneme. Přilijeme vývar a vaříme, aby se rozpustily i všechny připečeniny. Přilijeme víno a 3 minuty vaříme, potom ji přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k pečenému masu. |