Pečená vepřová kýta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená vepřová kýta
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 160 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35183 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
120 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
60 g | Mrkev kořen |
20 ml | Olej slunečnicový |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
2 kg | Vepřová kýta |
300 ml | Vývar drůbeží |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 223,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 23,7mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej slunečnicový, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená vepřová kýta postup přípravy receptu:
1 | Do kůže kýty uděláme dlouhé zářezy, vzdálené od sebe asi 1 cm. Maso potřeme trochou oleje, dobře ji osolíme, opepříme a dáme pekáč. |
2 | Maso obložíme kolečkami mrkve a cibule. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu pečeme 2 1/2 hodiny, teploměr by měl ukazovat 90 C. Podle potřeby podléváme trochou vody. |
3 | Z výpeku odstraníme mrkev a cibuli, kromě 1 lžíce sebereme všechen tuk. |
4 | Výpek zaprášíme moukou, osmažíme ji, zalijeme vývarem a vaříme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu osolíme, opepříme |
5 | a přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k masu. |
Poznámka
Pokrm podáváme i s jablečnou omáčkou.