Pečínka od bači - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečínka od bači
Pečínka od bači
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 35320 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
8 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
6 ks | Nové koření celé |
1 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce | Saturejka |
800 g | Skopová plec |
1 polévková lžíce | Sůl |
1,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 22,7mg |
Draslík | 192,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,7mg |
Vitamín E | 7,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Saturejka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Skopová plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečínka od bači postup přípravy receptu:
1 | Česnek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Slaninu pokrájíme na hranolky. Skopovou plec vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme a přelijeme odvarem ze saturejky. Celou plec propícháme česnekem i slaninou. |
2 | Osolíme, opepříme a maso stáhneme k sobě tak, že ho pevně srolujeme a převážeme kuchyňským provázkem. V hlubším pekáči si rozpálíme olej. Takto upravené maso zprudka z každé strany opečeme. Pak ho posypeme sladkou a pálivou paprikou, posypeme pokrájenou mrkví, cibulí, česnekem, podlijeme vodou, přidáme bobkové listy s novým kořením, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. |
3 | Takto budeme péct a zároveň maso dusit. Občas plec obrátíme a polijeme výpekem. Maso pečeme 60 - 80 minut. |
4 | Když je maso měkké a vydušené téměř na tuk, vyjmeme ho z pekáče. Do výpeku přimícháme rajčatový protlak, který chvilku za stálého míchání restujeme, pak šťávu se zeleninou propasírujeme přes síto a do šťávy vrátíme naporcované maso. |
Poznámka
Odvar ze saturejky na omytí masa na potlačení charakteristické vůně: 1 litr vařící vody se 2 lžícemi čerstvé saturejky nacháme vyluhovat 5 minut, pak odvar přecedíme. Bačovu pečínku podáváme s chlebem nebo s vařenými brambory a zeleninou dle vlastního výběru.