Mořský ďas orientální - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský ďas orientální
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 35959 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
4 ks | Cibulka jarní |
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
225 g | Cuketa |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
125 g | Fazolové lusky zelené |
175 g | Garnát obecný |
750 g | Mořský ďas |
225 g | Mrkev kořen |
4 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
2 polévková lžíce | Omáčka ústřicová |
1 ks | Paprika červená |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
175 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Solamyl - bramborový škrob |
4 kávová lžička | Voda pitná |
3 dl | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 111,2mg |
Draslík | 861,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cibulka jarní, Citronová kůra, Cuketa, Cukr moučkový, Fazolové lusky zelené, Mořský ďas, Ocet vinný, Omáčka ústřicová, Paprika červená, Slanina vepřová, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Mrkev kořen, Omáčka sojová světlá, Protlak rajčatový, Solamyl - bramborový škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Mořský ďas orientální postup přípravy receptu:
1 | Z rybího masa sloupneme kůži a blánu. Rozřízneme podél páteře ploutve napůl. Mezi dva kusy pergamenového papíru vložíme jednotlivé porce a rozklepeme je na tloušťku 1 cm. Smícháme garnáty, pokrájené jarní cibulky, ústřicovou omáčku, nakrájenou chilli. Nádivku položíme na půlku každé ploutve a druhou půlkou ji přikryjeme. Na pergamenový papír položíme 5 plátků slaniny a na ně porce ryb. Plátek slaniny přeložíme přes rybu a svrchu dáme další. Převážeme nití. Tyto porce vyrovnáme v jednom patře velkého pařáku. |
2 | Přivedeme vodu k varu ve woku a nad hladinu umístíme pařák. Zakryjeme wok pokličkou a v páře vaříme 20 minut. |
3 | Pokrájíme cuketu, mrkev, papriku a citronovou kůru s výjimkou zelených fazolek. Zeleninu dáme do druhého patra. Pařák převrátíme, takže ryby budou navrchu. Pod pokličkou vaříme 10 minut. |
4 | Do hrnečku dáme rybí vývar, vinný ocet, moučkový cukr, rajčatový protlak, sójovou omáčku, solamyl a trochu studené vody a za častého míchání přivedeme k varu a povaříme 5 minut. |
5 | Ryby pokrájíme na plátky a podáváme se zeleninou a omáčkou. |
Poznámka
Z mořského ďasa použijeme ocasní ploutve.