Jáhlové pirohy s masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jáhlové pirohy s masem
Jáhlové pirohy s masem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36058 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
30 g | Droždí |
500 g | Jáhly - loupané proso |
1 kávová lžička | Majoránka |
120 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
6 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
500 g | Vepřové maso mleté |
0,5 l | Voda pitná |
400 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 305,1mg |
Draslík | 770,6mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,4mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Droždí, Jáhly - loupané proso, Majoránka, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jáhlové pirohy s masem postup přípravy receptu:
1 | Jáhly spaříme 2x vařící vodou, dáme je do hrnce, zalijeme je 1 litrem mléka a pomalu je uvaříme na kaši. Vaříme je přibližně 35–45 minut. Propasírujeme hotovou kaši do mísy a necháme vychladnout. |
2 | Do kaše přidáme 5 žloutků, rozpuštěné vlahé máslo, kvasnice rozpuštěné v 0,5 dl vody. Přidáme mouku a zlehka zamícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto propracujeme (jako na koláče), mělo by být vláčné, polotuhé. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout. |
3 | Připravíme si nádivku. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme a v rendlíku na rozpáleném oleji (asi 3 lžíce) ji zpěníme dozlatova. Přidáme mleté maso, podle chuti až 1,5 lžičky soli, rozetřený česnek, pepř, majoránku, promícháme a dusíme přibližně 10–15 minut. Pak maso necháme vychladnout. |
4 | Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a větší formičkou o průměru asi 10 cm vykrojíme pirohy. Na střed dáme lžíci masové nádivky, přehneme a okraje stlačíme. |
5 | Pirohy poklademe na olejem (2 lžíce) vymaštěný plech a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20–30 minut při 220 °C. |
6 | Podáváme horké s kysaným zelím. |