Židlochovický biftek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Židlochovický biftek
Židlochovický biftek
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36115 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 ks | Bobkový list |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
2 špetka | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Hořčice |
200 g | Hříbky čerstvé |
8 ks | Jalovec |
800 g | Jelení kýta |
2 polévková lžíce | Kečup |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Olej olivový extra panenský |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
4 ks | Rajčata |
50 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
1,5 dl | Víno červené |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 170,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,8mg |
Vitamín E | 5,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hříbky čerstvé, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rajčata, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Jalovec, Jelení kýta, Kečup, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Pepř citronový, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Židlochovický biftek postup přípravy receptu:
1 | Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. |
2 | Jelení kýtu odblaníme, omyjeme a přes vlákno nakrájíme zešikma plátky (krátké vlákno masa). Každý plátek prošpikujeme slaninou, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme černým a citronovým pepřem, posypeme roztlučeným jalovcem a dáme do chladničky na 3-4 hodiny odležet. |
3 | V pánvi rozpálíme olej. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme hříbky, krátce je orestujeme, přidáme kečup, červené víno, bobkové listy, máslo a lžičku citronové šťávy. Promícháme, přilijeme necelé 1 dl vody a krátce, asi 2 minuty vše povaříme. |
4 | Rajčata spaříme horkou vodou, rozpůlíme je a dáme do malé pánvičky. Pokapeme je olivovým olejem, každou půlku rajčete ochutíme malou špetkou soli, cukru a bílým pepřem. Pod pokličkou je ohřejeme. |
5 | Na talíře dáme jelení biftek, přelijeme šťávou, okolo masa položíme plátky hříbků, na maso dáme bobkový list, na který ozdobně položíme 1/2 rajčete a podáváme. |
Poznámka
Příloha podle chuti: hranolky, krokety, opékané brambory nebo dušená rýže.