Zeleninová polévka s krupicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s krupicí
Zeleninová polévka s krupicí
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 36199 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
200 g | Chléb celozrnný žitný |
100 g | Kapusta hlávková |
100 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko plnotučné |
100 g | Mrkev kořen |
3 g | Muškátový květ |
3 g | Pepř černý mletý |
70 g | Petržel kořen |
5 ml | Polévkové koření |
70 g | Pšeničná krupice |
10 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1000 ml | Voda pitná |
10 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 76,1mg |
Draslík | 319,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 211,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Chléb celozrnný žitný, Kapusta hlávková, Muškátový květ, Petržel kořen, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Polévkové koření, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zeleninová polévka s krupicí postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer a petržel očistíme a spolu s omytou kapustou nakrájíme na nudličky, zázvor nastrouháme najemno a chléb pokrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci necháme rozpustit 50 g másla, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Ochutíme muškátovým květem, zázvorem, trochu promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a opepříme. |
3 | V pánvi rozehřejeme 30 gramů másla, přisypeme krupici a orestujeme ji dozlatova. Poté ji opatrně přidáme do polévky. Přilijeme mléko, v hrnku rozkvedláme vejce a pomalu ho také přilijeme do polévky a ihned rozmícháme. Povaříme a nakonec dochutíme polévkovým kořením. |
4 | Zbylé máslo rozehřejeme a osmahneme na něm kostičky chleba. |
5 | Horkou polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženým chlebem. |